Västerviks Kommun

Välkommen till skärgårdsstaden Västervik!

skargard
”Den första orten med namnet Västervik låg längst inne i Gamlebyviken, äldre namn Västervik(en), där nu tätorten Gamleby är belägen. Redan 1275 omtalades Västervik som stad men flyttades 1433 till sitt nuvarande läge vid Gamlebyvikens mynning. År 1433 hade nämligen Erik av Pommern, som då var Sveriges konung, beordrat borgarna i Västervik att slå sig ner närmare havet, där Västervik nu ligger, i skydd av Stegeholms slott.

1517 härjade danskarna i Västervik men staden gynnades då av Gustav Vasa, som lät anlägga ett skeppsvarv 1548. Staden höll sig utanför Dackefejden och Gustav Vasa lät därför skona staden från de hårda eftergifter som drabbade övriga Småland efter kriget. ”

Varför bo i Västervik?

familj

Om vi tittar lite närmare på listan över saker som är viktiga när man väljer ort att bo på ligger Västervik bra till på de flesta punkter; stor variation av boendemöjligheter – check, bra skola och omsorg – check, rikt föreningsliv och nära till natur –check, varierad arbetsmarknad – check.

 

Hur är friluftslivet?

fritid

 

I vår kommun finns många olika platser där du kan ägna dig åt den idrott eller det friluftsliv som du vill. Här hittar du information om alla anläggningar, idrottsplatser, spår, leder och naturområden.
Det finns många reservat och andra sevärda områden i vår natur. I kommunen finns det cirka 30 naturreservat. Reservaten har tillkommit för att bevara naturen och dess mångfald av djur och växter. Besök gärna någon av våra många spännande naturreservat och naturområden.

Nöjeslivet?

nattliv

Runt hörnet från Palladium ligger Fiskaretorget och Grönsakstorget, Västerviks krogcentrum. Här ligger restaurangerna och pubarna tätt. The Brig har bra pubkrubb och ölsortiment, Morella står för ungt och socialt häng och Harry’s är lika pålitligt som i andra städer. Guldkant kombinerar bra mat med avslappnat barmingel, och gärna reaggekonserter på sommaren. Här är den smarta förfesten för den som föredrar bubblor framför en stor stark.

Vill man att småpratet ska övergå i party är Sahara ett kul alternativ som blivit lite av ett inneställe sedan de byggde om och lade in dansgolv. Här festar alla olika sorters partydjur sida vid sida, snyggt och med hjärta ger en skön stämning.

Vi söker just nu personal. Läs mer här!

Gå till toppen